Хаџилук верника из Фелдкирха у Светој Земљи

Благословом Његовог Преосвештенства, Епископа аустријско-швајцарског Г. Андреја, група верника парохије Рођења Пресвете Богородице из Фелдкирха имала је духовну радост да се поклони највећим светињама васцелог хришћанства. Поклоничко путовање у Свету Земљу од 25.10. до 2.11.2022. огранизовано је од стране поклоничке службе Пут вере, која делује при Патријаршијском Подворју Српске православне цркве у Москви. Групу поклоника предводио је парох из Фелдкирха, јереј Никола Баловић. Свету земљу су походили са професионалним водичем, теологом и ипођаконом, г.  Јованом Босићем.

Група је најпре била смештена у граду Богорођења – Витлејему у хотелу Manger Square, који држи православна арапска породица, и који се налази преко пута Цркве Христовог Рођења. Други дан поклоничког путовања започет је Светом Литургијом у Пећини Христовог Рођења, где је служио и отац Никола Баловић. Верници су имали прилику да се причесте. Даље је пут поклонике водио у Јерихон, најстарији град на свету, смештен у оази Јорданске пустиње. Посетили су манастир Св. Георгија Хозевите у долини потока Хората, настао око пећине у коју се склонио Св. пророк Илија и у којој је Богородитељ Св. Јоаким измолио рођење Богородице. На Гору кушања, путници су се попели жичаром и затим посетили православни манастир Јерусалимске патријаршије Карантал. У Јерихону су верници посетили православни манастир Светог пророка Јелисеја, у чијој порти је остатак сикаморе, дивље смокве на коју се попео цариник Закхеј да види Господа и, недалеко од Јерихона, у оази Дер-Хаџла, манастир Преподобног Герасима Јорданског. Дан проведен у Јерихону употпуњен је одласком на Мртво море.

Трећег дана група верника је кренула на север, у Галилеју, завичај Господа Исуса Христа, у којем је провео своје детињство и младост, јачајући у духу. У граду благовести, Назарету, цвету Галилеје, поклоници су посетили цркву Светог архангела Гаврила, парохијску цркву православних Арапа, у којој је извор на који је Пресвета Богородица долазила по воду и на којем су се десиле прве благовести, као и римокатоличку базилику Благовести, највећу хришћанску богомољу на Блиском истоку, подигнуту на месту куће Свете породице. Затим је уследила посета православног манастира Св. Ђорђа у Кани Галилејској, подигнутог у близини куће Симона Кананита у којој је на свадби Христос започео своју славу чудом претварања воде у вино. Истог дана група верника је ушла у воде Свете реке Јордана да прими благослов свете реке. Отац Никола је са својим парохијанима одслужио молебан. На крају дана група се сместила у хотел Pilgrim’s Residance Руске духовне мисије, намењен делегацијама, у којем је одседао и Његова светост Патријарх руски Г. Кирил, приликом канонске посете Светој земљи.

Следећи дан је био посвећен светињама на обалама Галилејског језера: Горе блаженстваманастиру Дванаесторице апостола у Капернауму, који чува успомену на призив простих галилејских рибара у апостолство, и Табхи, месту Христовог чуда умножења хлебова и риба. Овај дан је био посебан, јер су у радости заједнице ходочасника, организатори путовања омогућили, благословом мати игуманије Николаје и оца Александра, начелника Руске духовне мисије, венчање Александра Пивљанина и Ане, девојачки Бошковић, у руском женском манастиру Св. равноапостолне Марије Магдалине у Магдали. Свету тајну венчања служио је отац Никола Баловић. Младенцима су кумовали Александар Спасојевић и попадија Јелена Баловић из Фелдкирха. Радост склапања брака обележена је и вожњом барком Галилејским језером уз интонирање српске химне, али и са сведбеним плесом младенаца, и продужена је малом свадбом у башти хотелског ресторана Heritage, домаћинским старањем наших организатора. На свадби се заиграло коло. Младенцима је група поклонила свадбене торте.  

Сутрадан је група ходочастила још у Галелеји, одласком на Гору Преображења Тавор и посетом православном манастиру Св. пророка Илије. Уследило је путовање на југ у Јудеју, пустињском Јорданском долином. Истог дана група је стигла у Ел Лазарију, библијску Витанију, где је био дом Марте и Марије, сестара Лазара, Христовог пријатеља, којега је Христос васкрсао. Група се смирено поклонила гробу Св. Лазара Четвородневног. Пети дан ходочаћа завршени је молитвено, одласком у Ен Карем, град Јудин, које је место рођења Св. Јована Крститеља, где је данас руски женски манастир Горња. Верници су присутствовали Свеноћном бденију.

У наредна два дана верници су посећивали света места у Светом граду Јерусалиму. Пешеходили су Страдалним путем,  поклонили се светињама Цркве Христовог Васкрсења, затим капели Обретења и Воздвижења Часног Крста и другим светињама, Александровском подворју, где се чува Праг Судње капије и капија Иглене уши. Изашли су на гору Сионску, на којој је Сала тајне вечере или Горњица, у којој је Господ Исус Христос са својим ученицима јео своју последњу пасхалну вечеру. У приземљу Сале тајне вечере налази се кенотаф, споменик у облику камена, који се поштује као гроб Св. цара Давида. Пролазом кроз Сионску капију Старог града Јерусалима, верници су се упутили ка Зиду плача. Поклонили су се потом стопама Господњим на месту Његовог славног Вазнесења и руском манастиру Вазнесења на гори Маслинској, као и светињама у њеном подножју у ГетсиманијиГробу Пресвете Богородице, Базилици Агоније и руском манастиру Св. равноапостолне Марије Магдалине,у којем су остали на вечерњој служби. У понедељак 31. октобра, верницима је уприличен пријем код Његове Светости, Патријарха Јерусалимског, Г. Теофила III.

Претпоследњи дан путовања био је такође молитвен. Верници су имали прилику да се још једном причесте на Светој Литургији у Пећини Христовог Рођења. Тај дан је био посвећен посетама лаври, манастиру Св. Теодосија Великог и манастиру Св. Саве Освећеног, у срцу Јудејске пустиње. Истог дана група се обрела у Јерусалиму ради посете манастиру Часног крста, где је Лотова капела, на месту на којем је никло и расло дрво од кога је направљан Часни Крст, на којем је распет Господ Исус Христос. Група је поново, тачније трећи пут, била у прилици да се поклони Христовом гробу, Светој Голоти и плочи помазања. 

Последњег дана путовања, на путу ка аеродрому, верници су били у прилици да се поклоне гробу Св.великомученика и победоносца Георгија у крипти базилике у Лиди. Верници су се поклонили и гробници Св. праведне Тавите у руском манастиру Св. апостола Петра у Јафи.

Молитвено се сећајући библијских догађаја, уз појање тропара и богомољачких песама, и уз читања из Светог Јеванђеља и других свештених књига, девет дана је ходочастила Светом земљом група српских православних верника из Фелдкирха, предвођена јерејом Николом Баловићем, као прва група поклоничке службе Пут вере после пандемије. Охрабрени и оснажени вером у Васкрслог Христа, будући у Светој земљи, колевци спасења, верници су се у миру и безбедно вратили својим домовима.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска