Поклоничко путовање у Свету Земљу групе верника из храма Свете Тројице у Цириху

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског, Италије и Малте Господина Андреја, група православних Срба – парохијана храма Свете Тројице у Цириху, предвођена својим парохијским свештеником Ђорђем Лукићем, боравила је у осмодневној посети Светој Земљи.

У периоду од 01. до 08. маја 2023. године – колико је трајало поклоничко путовање, верници су посетили најважније хришћанске светиње на тлу библијске Палестине (модерног Израела), учествујући у литургијском животу древне Јерусалимске Патријаршије и Руске духовне мисије у Светој Земљи.

Већ првог дана обиласка – у уторак 02. маја, група поклоника је узела учешће на Литургији у Храму Рођења Богомладенца Христа, након чега је уследио обилазак ове велике Витлејемске светиње. Пут је вернике даље водио у срце Јудејске пустиње у посету знаменитим центрима духовности: Теодосијевој и лаври Светог Саве Освећеног. Дан је употпуњен и обиласком манастира Часног Крста у Јерусалиму – где је изникло дрво на којем је распет Господ наш Исус Христос, као и руском манастиру Горња (Ен Карем – град Јудин) – родно место Светог Јована Крститеља.

У среду 03. маја, вернике је пут водио у свети град Јерусалим: Маслинску гору и Храм Васкрсења Христовог. Након посете руском Спасо-Вазнесенском манастиру са капелом подигнутом на месту обретења часне главе Светог Јована Крститеља, затим места Христовог Вазнесења и величанственог видиковца са којег се пружа поглед на панораму старог града Јерусалима, поклоници су пошли Страдалним путем, молитвено се сећајући предаје Христа, Његових мука и спасоносне жртве за цели свет. Корачајући улицама Старог града, уз појање црквених песама, верници су стигли до свог одредишта: Цркве Христовог Васкрсења – Светог Гроба Господњег, која је својим сводовима и куполама објединила Голготу – стену на којој је Христос разапет, Плочу помазања, Кувуклију – капелу унутар које је Свети Гроб Христов који се поштује као највећа светиња васцелог хришћанства, капелу Воздвижења Часног Крста, и друге светиње.

У четвртак 04. маја, пут је поклонике водио у правцу Вади Келта – оазу Јудејске пустиње у долини потока Хората, где се налази чувени манастир Светог Ђорђа Хозевите. Након обиласка манастира, обављено је традиционално погружавање у реци Јордану у Витавари – месту где је Свети Јован Крститељ крстио Господа Исуса Христа. У древном граду Јерихону, верници су обишли и манастир Четрдесетнице на Гори кушања. Дан је употпуњен и посетом манастиру Светог Герасима Јорданског у Јорданској пустињи, који је подигнит на месту славне Каламонове лавре.

Наредног дана – у петак 05. маја, поклоници су посетили Ел Лазарију (библијску Витанију), где су обишли гроб Светог и праведног Лазара Четвородневног. Затим су се упутили пут светог града Јерусалима, најпре посетивши гору Сион: салу Тајне вечере и гроб Светог цара Давида. Обишавши једине остатке некадашњег Јерусалимског храма – Зид плача, верници су се спустили до Гетсиманије, где су посетили најзначајније светиње: Манастир Светог Архиђакона Стефана, Гроб Мајке Божије, Базилику агоније и руски манастир Свете Марије Магдалине.

У суботу 06. маја, на празник Светог Великомученика Георгија – Ђурђевдан, поклоници су посетили храм подигнут у част овог великог светитеља у његовом родном граду Лоду (Лиди), узевши учешће у литургијској прослави празника. Упутивши се на север земље, вернике је пут довео до Горе Преображења Тавор, Кане Галилејске и града Назарета. Поклонивши се најзначајнијим светињама на овим местима, верници су допутовали на конак у Галилеју, где је Господ Исус Христос провео своје детињство и младост.

У недељу 07. маја, отац Ђорђе је началствовао служењем Свете Литургије у руском манастиру Свете Марије Магдалине у Магдали, након чега се приступило обиласку светих места на Галилејском језеру: Горе Блаженства, Табхе места Христовог чуда умножења хлебова и риба и манастира Дванаесторице апостола у Капернауму. За све вернике је био и уприличен свечани ручак на којем ходочасници традиционално обедују рибу Светог Петра. Након вожње бродом Галилејским језером, уприличена је и свечана додела хаџијских грамата у хотелској конференц-сали.

Последњег дана посете – непосредно пред повратак за Цирих, програм је допуњен посетом манастиру Светог пророка Илије у Хајфи, као и обиласком величанствених Бахајских вртова.

Поклоничко путовање верника из Цириха је реализовано у оквиру поклоничке агенције „Пут вере“, која по благослову Преосвећеног Епископа моравичког Господина Антонија, послује при Подворју Српске православне цркве у Москви.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска